![](/media/lib/261/n-szopka-bozonarodzeniowa-1d633c1c019f625d4e40307be79f7f0d.jpg)
Gwiazda Betlejemska to unikatowa koniunkcja?
2 grudnia 2016, 13:28Profesor Grant Mathews z Wydziału Fizyki University of Notre Dame zaproponował własne wyjaśnienie fenomenu Gwiazdy Betlejemskiej. Jak pamiętamy, zaprowadziła ona Trzech Króli do nowo narodzonego Jezusa. Gwiazda Betlejemska to niezwykle ważny symbol naszej kultury, nic zatem dziwnego, że naukowcy wysunęli wiele hipotez na jej temat
![](/media/lib/41/glod-5626e46663fb07813b6a310cd1bb57e6.jpg)
Czeka nas klęska głodu?
12 stycznia 2009, 12:34Z powodu globalnego ocieplenia do roku 2100 połowa ludności Ziemi może mieć problemy z zaopatrzeniem w żywność. Będzie to dotyczyło szczególnie ludności zamieszkującej obszary pomiędzy zwrotnikami.
![](/media/lib/263/n-papierbateria-7665737c7418da1c635efb42e548c6be.jpg)
Papier + bakteria = bateria
23 grudnia 2016, 06:25Naukowcy z Uniwersytetu w Binghamton stworzyli na kartce papieru ogniwo zasilane przez bakterie. Kartkę taką można wykorzystać w jednorazowej elektronice. Technika wytwarzania skraca czas i koszt produkcji.
![](/media/lib/42/kontakt-c0376483ff5910424c6c45495ff6180a.jpg)
Mów do mnie czule...
28 stycznia 2009, 12:13Krowy z imionami dają więcej mleka niż ich nienazwane koleżanki. Badacze z Newcastle University twierdzą, że mućki traktowane jak indywidualistki mogą rocznie dostarczyć swoim właścicielom o 284 l białego napoju więcej.
![](/media/lib/165/n-termometr-9f6b3219109e97f7c9925de2f9c27099.jpg)
Zmiana klimatu zagraża pasożytom
17 stycznia 2017, 13:59Globalna zmiana klimatu zagraża wyginięciem pasożytów, co może mieć olbrzymi wpływ na ekosystemy.
Gen towarzyskości
26 lutego 2009, 12:37Dzieci z rzadką chorobą genetyczną zwaną zespołem Williamsa (bądź zespołem Williamsa-Beurena) stanowią klucz do ludzkiej towarzyskości. Skoncentrowano się właśnie na tych pacjentach, ponieważ mają oni niezwykle życzliwe usposobienie. Przejawia się to tym, że z łatwością podchodzą i nawiązują kontakt wzrokowy z zupełnie obcymi osobami. Mają jednak problem z relacjami długoterminowymi (American Journal of Medical Genetics).
![](/media/lib/267/n-orzechy-98c08441893c699b2606b8f455ddb421.jpg)
Orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych
7 lutego 2017, 11:55Żywieniowcy z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie wykazali, że orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych.
![](/media/lib/101/n-tamizazamarznieta-f3f40a2cea4553377ac6ca508ac62057.jpg)
Rozwiązano zagadkę Małej Epoki Lodowcowej
11 lutego 2012, 12:04Naukowcy z University of Colorado Boulder wiedzą, jak rozpoczęła się i dlaczego trwała Mała Epoka Lodowcowa. Pod nazwą tą kryje się okres gwałtownego ochłodzenia klimatu Europy. W latach 1275-1300 średnie temperatury nagle się obniżyły i aż do XIX wieku, szczególnie w północnej Europie, panowały wyjątkowo srogie zimy.
![](/media/lib/45/opalanie-6543ee367b6fd8f5f8631c33fa78415a.jpg)
Opaska ostrzeże przed poparzeniem
20 marca 2009, 16:27Choć wiosna dopiero się zaczęła, a do wakacji pozostało dużo czasu, sporej części z nas marzy się już odpoczynek na zalanej słońcem plaży. Naukowcy również myślą z wyprzedzeniem o kąpielach słonecznych, a efektem ich pracy jest urządzenie, które ostrzega przed poparzeniem i chroni przed nowotworami skóry.
![](/media/lib/122/n-kromki-ca4642c3732b8801d4d1f60e08dcf600.jpg)
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.